Outsider ArtSPONSORS

LINKPARTNERS


 

Kunst van verstandelijk gehandicapten

 

"Er is niet zoiets als specifiek "kunst van verstandelijk gehandicapten", net zoals er geen speciale kunststijl is van mensen met een maagzweer of met een kunstheup...." ( vrij naar Jean Dubuffet.. )
Onze verstandelijk gehandicapte medemensen zijn tenslotte net zo min allemaal kunstzinnig begaafd als de mensen zonder deze handicap...

Veel willekeurig werk van verstandelijk gehandicapten wordt op basis van sentiment beoordeeld en niet op basis van artistieke kwaliteiten.

De vormgeving en de thematiek in het werk van verstandelijk gehandicapten die wel getalenteerd zijn, is echter dikwijls zeer bijzonder. Die oorspronkelijkheid botst met het intentionele karakter van veel gevestigde kunst.

De getalenteerde maker heeft de omweg van een lange opleiding en veel experimenteren vaak niet nodig gehad om te komen tot een kunst die ons heel direct raakt. Zowel de figuratieve als de abstracte werken springen in het oog door de wijze waarop de vorm en de vaak indringende kleuren gebruikt worden.

Toch kan men in de meeste gevallen niet echt spreken van outsiderkunst, zeker niet als het werk in grote mate gebaseerd is op imitatie of navolging ( of gestuurd word door "professionele" kunstenaars/begeleiders...) en zelfs met semi-commerciele doeleinden wordt vervaardigd....

Rond Outsiderkunst, die per definitie buiten ieder kunstcircuit wordt geproduceerd, is een eigen circuit ontstaan dat gekaapt word door ( hevig exposerende en verkopende...) zelfbenoemde, of door belanghebbenden ( galerien, instellingen en zo meer.....), als zodanig verklaarde Outsiders. De praktische definieerbaarheid van Outsiderkunst blijft daardoor voortdurend aan verandering onderhevig.

Tekenend zijn de bevindingen van UvA-promovenda Alexandra Schüssler ( Wahnsinn auf Papier und Leinwand. Sublimation und Exploitation im Haus der Künstler in Gugging ) in de psychiatrische inrichting van Gugging. In 2006 werd het Kunstenaarshuis omgedoopt tot Art Brut/Center, en veranderde het officieel in een galerie op commerciële basis met een museumshop. Bezoekers en kopers vertellen in het proefschrift van Schüssler over de vermeende authentieke, ‘pure’ wijze waarop kunst uit Gugging tot stand komt. Gangbare voorstellingen van ‘outsider art’ en ‘art brut’ blijken mijlenver verwijderd van de alledaagse realiteit in Gugging, waar de huidige chefpsychiater en manager van het Haus der Künstler de oorspronkelijke, therapeutische doelstellingen van zijn voorganger heeft ingeruild voor een commerciële strategie, waarbinnen de kunstenaars tot een winstgevende productie worden aangezet en hun werken steeds meer naar de mainstream-kunstmarkt worden gesluisd.

 

 


De Witte Olifant

Stichting De Witte Olifant beoogt een verandering in de houding tegenover de verstandelijke gehandicapte mens; niet meer de handicap maar de mens en zijn kwaliteiten moeten voorop komen te staan!
Werk van kunstenaars met een verstandelijke handicap komt in heel Europa steeds meer in de belangstelling te staan. Helaas lijkt de handicap de kunst nog te overschaduwen. Men spreekt te vaak van kunst van verstandelijk gehandicapten alsof het zou gaan over een stroming of stijl. De Witte Olifant beschouwt deze kunstenaars als individuen die net als kunstenaars zonder een handicap op hun geheel eigen wijze kunst maken.

Kunst en Vliegwerk

Kunst & Vliegwerk is een grensverleggend atelier van kunstenaars met een verstandelijke beperking. Onder deskundige begeleiding worden schilderijen, grafiek en sculpturen gemaakt die via de eigen galerie en artotheek hun weg vinden naar vele honderden liefhebbers van ´Outsider Art´ in binnen- en buitenland.


Atelier Herenplaats

Atelier Herenplaats In Atelier Herenplaats werkt een collectief van 22 kunstenaars met een verstandelijke handicap. Voor het atelier is de mens met zijn talent het uitgangspunt. De sterke innerlijke drang om te creëren levert expressieve oorspronkelijke beelden op vanuit het persoonlijke beleving van de kunstenaars..

Artenzo is een atelier waar mensen met een handicap zich beeldend kunnen uiten. Het atelier staat open voor alle mensen met een verstandelijke handicap die hun kunstzinnige talenten willen gebruiken en ontwikkelen.

Créahm de Liège Créahm de Liège,
une association qui œuvre depuis 25 ans à developper les talents artistiques des personnes handicapées mentales.

Kunsthuis Yellow Art (Geel, Belgie) Het Kunsthuis Yellow Art richt zich tot mensen met een psychische stoornis die artistiek begaafd zijn en die deze kwaliteit verder willen ontwikkelen

National Institute of Art and Disabilities - Outsider art studio NIAD, the National Institute of Art & Disabilities, provides an art program that promotes creativity, independence, dignity, and community integration for people with developmental and other disabilities (USA)

Kunstwerkplaats De Zandberg

De Zandberg in Harelbeke (B) waar meerdere kunstenaars beschermd "onderdak" vinden.

 

EUWARD

The EUWARD European art award for painting and graphic art by artists with mental disability was instituted by the Die Augustinum Gruppe of Munich and the Foundation of Art and Culture of the Stetten Deaconry . With the EUWARD the Augustinum Stiftung is awarding an internationally significant promotional prize for a "clandestine" art: the works created by artists whose mental disability represents a biographical momentum in their activities remains largely unrecognised and has always been marginalised by our own culture. Proper tribute is to be paid here to the artistic qualities it embodies. A JURY made up of renowned specialists will select the best works from the entries received from all over Europe and present them at an exhibition at "Haus der Kunst" Munich. The competition is being run at European level to provide a representative overview of the current artistic "scene". THE AWARD-WINNERS receive cash prizes and will have their work published in a catalogue totalling € 19,000.

 

A La (k)Art

A La (k)Art Niet het ongewone dure, maar het ongewone beste van kunst vervaardigd door cliŽnten van a la (k)ART.
Een initiatief van de Stichting Voorzieningen Lichamelijk Gehandicapten (VLG), die een volwaardig dagbesteding en wonen biedt aan mensen met een meervoudige beperking.

 

Origin Artists

Het doel van de stichting Origin Artists is het wereldwijd organiseren van kunstprojecten voor mensen met een verstandelijke beperking. Onder kunstprojecten verstaat Origin Artists alles wat de kunstzinnige ontwikkeling kan bevorderen; een expositie, een lezing, museum- en atelierbezoek, maar ook workshops of het opzetten van een kunstatelier als dagbesteding. Wij streven er naar om dit altijd te doen in samenwerking met een plaatselijke gehandicaptenorganisatie en/of een instelling die zich bezig houdt met kunstbevordering. Ons eerste project bevind zich in de ontwikkelingsfase en zal gaan spelen op Curaçao. 

 

 

2009 Copyright. Alle rechten voorbehouden. , Rosmalen, Nederland.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars.Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de Disclaimer van Diversehandel.nl